Uredi

Kako osnovati firmu?

InstantOffice

13.12.2023

Kako osnovati firmu?


Započinjete li svoju poslovnu priču, sigurno ste se susreli s nekoliko nepoznanica oko pokretanja biznisa i osnivanja firme.

Želite li ubrzati i pojednostaviti postupak otvaranja firme, odaberite InstantOffice uslugu ključ u ruke za osnivanje firme i registraciju djelatnosti.

Ključ u ruke za otvaranje doo

Osnivanje firme možete obaviti samostalno ili uz pomoć profesionalnih partnera koji će Vas savjetovati i voditi kroz cjelokupni postupak.

  1. Zašto odabrati KLJUČ U RUKE uslugu osnivanja firme u InstantOfficeu?
  2. Samostalno otvaranje


Neovisno na koji način ćete osnovati firmu, ističemo neka pitanja i nudimo neke odgovore koje svaki novi poduzetnik treba imati na umu prije uplovljavanja u poslovne vode.

Postoji nekoliko oblika djelovanja putem kojih možete razvijati posao (paušalni obrt, samostalna djelatnost…), no za početak ćemo se usredotočiti na teme vezane uz djelovanje kroz pravne osobe i osnivanje j.d.o.o. i d.o.o.


Što je d.o.o.?

d.o.o. – označava „društvo s ograničenom odgovornošću“. Društvo s ograničenom odgovornošću je trgovačko društvo u koje jedna ili više pravnih ili fizičkih osoba (članovi društva) drže poslovne udjele (svaki član društva kod osnivanja društva može preuzeti više poslovnih udjela) i na taj način sudjeluju u unaprijed dogovorenom temeljnom kapitalu (općenito, najniži iznos 20.000,00 kuna). Udjeli ne moraju biti jednaki niti iz njih za članove društva moraju proizlaziti jednake obveze.


Što je j.d.o.o.?

j.d.o.o. – označava „jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću“, koje se od d.o.o.-a u početku najviše razlikuje po temeljnom kapitalu koji je potreban za osnivanje firme (10,00 kuna) i općenito jednostavnijem i jeftinijem postupku osnivanja. No, iako se samo osnivanje čini jednostavnijim i pristupačnijim, j.d.o.o. ima svoje zakonitosti i pravila kojih se svaki poduzetnik koji se odluči za taj oblik mora pridržavati.

Primjerice, Zagrebački inovacijski centar d.o.o. na stranicama „Plavog ureda“ (https://plaviured.hr/vodici/21-zabluda-o-jednostavnom-drustvu-j-d-o-o/) navodi nekoliko zabluda koje trebate imati na umu prilikom otvaranja jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću.

Svakako je dobro uzeti ih u obzir jer mogu značajno utjecati na razvoj Vašeg budućeg poslovanja i s njim povezane troškove koji, iako se tijekom prvih koraka osnivanja mogu činiti nižima, u konačnici mogu postati i veći no što bi bili da su svi aspekti pravovremeno uzeti u obzir.


Kako otvoriti j.d.o.o. – d.o.o.?

Imate li vremena za samostalno istraživanje i želite li sami osnivati firmu, dostupne su Vam informacije putem servisa Vlade Republike Hrvatske za ubrzanu komunikaciju građana i poslovnih subjekata s državnom upravom – HITRO.HR (https://www.hitro.hr/kako-otvoriti-d.o.o.-j.d.o.o.).

Primjerice, mrežne stranice servisa HITRO.HR nude neke generalne informacije o postupku osnivanja firme (odabir imena društva, ovjera kod javnog bilježnika, predaja dokumentacije i uplata pristojbi, preuzimanje dokumentacije), kao i o nekim dodatnim radnjama (otvaranje računa, prijave u sustav HZMO-a i HZZO-a).


Koje su razlike između j.d.o.o. i d.o.o.?

KLJUČ U RUKE - za osnivanje firme

Cijena osnivanja firme s InstantOffice timom

Kako mogu ubrzati postupak osnivanja firme?

Moram li imati ured da bih osnovao firmu?

Primjer postupka osnivanja firme u InstantOfficeu

Računovodstvne usluge

IT podrška

Porezno savjetovanje

Prijavite se na newsletter.